Danish Dutch English German Italian Japanese Norwegian Spanish Swedish

Tegning_Gudenaa_Tange
Viborgborgmester Søren Pape vil fastholde Gudenåen i spændetrøjen

Af Thorbjørn Lager
Med Borgmester Søren Pape i spidsen indtager Viborg Kommunes økonomiudvalg en usædvanlig defensiv og desværre totalt visionsløs tilgang til omløbsproblematikken ved Tange Sø. De anbefaler, at der ikke etableres noget omløbsstryg på trods af de efterhånden talrige incitamenter, der taler for det lange omløb!

Undertegnede har netop deltaget i en konference i Hammel arrangeret af Gudenåkomiteen, angående de udfordringer og muligheder vi har omkring Gudenåen. Konferencen tog sit udgangspunkt i et spændende foredrag om de fantastiske tiltag, man havde gjort ved River Tweed i Skotland. En flod hvor genskabelse af en bæredygtig laksebestand og et deraf følgende laksefiskeri har haft en afgørende rolle for den positive udvikling i regionen. Laksefiskeriet resulterede i årlige indtægter på små 200 millioner og 500 arbejdspladser. Men endnu vigtigere; det var blikfanget der også fik turisternes øjne op for alle de andre muligheder området kan byde på. Nu er mountainbike således blevet en indtægtskilde i stil med fiskeriet, og således har de løbende fornyet og udviklet lokalområderne til glæde for alle. Vi har næsten de samme muligheder i Gudenåen, men det siger sig selv, at regionen og Gudenåkomiteen bestemt ikke har brug for en byrådsbeslutning fra Viborg, der peger på status quo ved Tangeværket.

Det er ubegribeligt, at vi i Viborg Kommune skal opleve såvel en lokal liberal Folketingspolitikker, den lokale Bjerringbro Avis, og nu også Borgmesteren tale imod åbenlyst effektive og visionære offentlige investeringer i deres egen Kommune! Hvilke motiver har man mon? Økonomiudvalgets udkast til et høringssvar er en stærkt bekymrende og usolidarisk beslutning i en tid, hvor man skal score på de chancer man får.

Nu er det op til Byrådet, at beslutte det endelige høringssvar. Et langt omløb handler ikke om at nogle få skal fange flere fisk!  Det handler om faunapassage for alle fisk, om investeringer, arbejdspladser i såvel anlæggelse som i turisme. Men det handler ligeledes om at tiltrække arbejdskraft, bosættelse og nye virksomheder. Dette gøres ikke ved stilstand og status quo, men gennem skabelsen af nødvendige nye aktiver! Byrådet skal tænke godt efter og turde handle ansvarligt! Vi har brug for det lange omløb og ikke en sag der atter trækkes unødigt i langdrag!{jcomments on}