For en sund fjord med naturlige strandenge!

Torsdag den 22. februar 2024.240222 genskab fjorden raaby oddeRanders Fjord: Råby Odde er en af de få områder langs fjorden der ikke er inddæmmet og opdyrket. Ved at genskabe strandengene langs fjorden kan der opnås en stor reduktion af næringsstoffer samt færre skadelige klimagasser!

240222 genskab fjorden amtsavisen

Vores lokale avis omtaler ønsket om nye pumper.

Væk med digerne omkring Randers Fjord! 

Det giver god mening at sikre byerne langs fjorden med den stigende vandstand,  men det er på høje tid at erkende, at diger og pumper ikke er fremtiden

Millioner af (skatte) kroner bliver brugt på at opretholde forældede pumpeanlæg, der i bedste fald udskyder det uundgåelige: en miljømæssig katastrofe. Det er på tide at tænke nyt og handle dristigt.

I stedet for at kaste flere penge efter en ineffektiv løsning, bør vi investere i at nedlægge digerne omkring Randers Fjord og genskabe de naturlige strandenge, der engang prægede landskabet. 

Dette er ikke bare en miljøvenlig løsning, det er den eneste fornuftige løsning.

For det første kan vi ikke ignorere den enorme belastning som CO2-udledning der skader klimaet, og kvælstof der er godt på vej til at kvæle livet i Randers Fjord.

Ved at genskabe strandengene vil vi skabe et naturligt filter, der reducerer den skadelige påvirkning af disse stoffer på vores økosystem. Dette er ikke kun godt for fjordens sundhed, det er også en mega fordel for fugleliv, botanik og vildt!

En anden fordel er, at de genskabte strandenge kan fungere som en form for "vandparkering" under perioder med høj vandstand. 

I stedet for at kæmpe imod naturen, bør vi omfavne den og udnytte dens ressourcer til vores fordel. Dette vil ikke blot beskytte vores byer mod oversvømmelser, det vil også skabe et smukt og naturligt landskab, der beriger vores lokalsamfund.

Det er på tide, at prioriterer fornuft over kortsigtet økonomisk tænkning. 

Ja, det vil kræve investeringer at nedlægge digerne og genskabe strandengene, men det er en investering i vores fremtid  Vi kan ikke længere tillade os at ignorere de advarselslamper, der blinker overalt omkring os.

Så lad os lægge digerne omkring Randers Fjord i graven og genoplive naturens egne forsvarsmekanismer. Lad os investere i vores fremtid ved at beskytte vores kystsamfund mod oversvømmelser og samtidig genoprette vores økosystemers sundhed.

Det er på tide at handle, før det er for sent.

Læs også:  Debat: Genskab fjorden - beskyt fjordbyerne!

Lignende artikler:

© 2023 - brakvand.dk - Henrik Leth - Skytten 118 - DK-8920 Randers