danlendeitjanoessv

0
0
0
s2sdefault

Artikelindeks

gedder grej stang hjul

Grejmæssigt adskiller fluefiskeriet efter gedder, i forhold til eksempelvis kystfluefiskeri efter havørred, sig mest ved forfanget og fluerne.

En udskiftning af forfanget og en lidt større flue, vil i de fleste tilfælde være tilstrækkeligt til at konvertere til en gang god gang geddefiskeri!

Eller endnu bedre: En 9" #8 stang monteret med flydeline, I-line eller en sinktip line på et solidt og ikke alt for tungt hjul med en stabil bremse sammen med det tilpassede forfang, er i langt de fleste tilfælde det ideelle grej når det gælder en gang spændende geddejagt i åen, søen eller på den brakke kyst.

Årsagen til, at det er nødvendigt at ændre på set-up’et er fluernes størrelse og geddernes tandsæt.

Med bevistheden om at gedden i de fleste tilfælde foretrækker en ordentlig mundfuld, er det svært at begrænse sig ved fluestikket. Vi ved at Naphans gerne vil have det stort!

Imidlertid gælder det om at få sammensat stang, line og forfang, så store fluer kan kastes og præsenteres på et kort og kraftigt forfang.

Og det er da for de fleste også sådan, at selv om man efter bedste evne prøver at begrænse sig mest muligt ved fluestikket, så ender de fleste geddefluer med at blive relativt vægtige og byde på en del luftmodstand i forhold til andre fluer.

Grejet skal også vægtmæssigt være balanceret, således at arm og håndled ikke er smadret efter dagens fiskeri!
gedder grej kast

Lidt større fluer og et solidt forfang og du er i gang som geddefluefisker!


Hjulet

Selv om fluehjulet ikke er den vigtigste del af udstyret, er vi dog mange, der også her går efter det absolut bedste!

Jeg sætter pris på et fluehjul der:

  • er designet og produceret i materialer for mindst mulig vægt!
  • er enkelt og med en let udskiftelig spole!
  • har en stor spolediameter for hurtig indtagning af linen
  • har en god bremseer
  • enkelt at vedligeholde og selvfølgelig smukt at kikke på!

Stangen

Til geddefiskeriet brugte jeg i mange år min kystfluestang, line og hjul.

I dag bruger jeg oftest den superlækre Scott Radion #8  9". Stangen er meget let,  robust og fungerer rigtigt godt, når den store geddeflue skal placeres få centimeter fra sivene.

Alternativet er en hvid firedelt AG Jensen Trophy Specialist #8, eller en SAGE RPLXi 896-3, der har afløst min ellers trofaste Sage # 8 GFL fra midt 80'erne.

På markedet findes der mange andre fabrikater og modeller i super kvalitet, og til stort set enhver pengepung.

Vigtigt er det, at en god geddestang skal have rygrad til både store fluer og gedder og samtidig være så let, at du ubesværet kan fiske en hel dag! 

Flueline

Fluelinens formenmeste opgave er ved sin vægt, at sikre at stangen spændes og at fluen efterfølgende placeres netop dér, hvor du ønsker det, eksempel et par centimeter fra sivkanten i den lille vig, hvor der strømlæ. Da geddefluer er store og yder vindmodstand, har flueliner til geddefluefiske kun en ganske kort tapering.
Inden der blev lanceret specielle flueliner til store fluer og poppers, tilpassede vi almindelige standard liner ved at klippe et lille stykke af spidsen for derved at optimere kraftoverførslen.
Udover at præsentere fluen skal fluelinen selvfølgelig have en brudstyrke, der matcher det kraftige forfang og naturligvis trækket fra en hidsig storgedde!
På mine geddeflueline laver jeg løkker - stærke løkker som efter 3 - 4 ture får et grundigt tjek. For aldrig mere skal jeg miste en god Naphans, fordi fluelinen knækker lige over det splejsede øje! Indrømmet; det er sket et par gange!

Flueline til forfang

For optimal styrke danner jeg på fluelinen en løkke som holdes af to stykker 0,25 mm. monofil bundet med en nail knot. Knuder og loop påføres et tyndt lag Plastic Padding REPAIR EXSTREME eller tilsvarende. Løkken på monofilforfanget er bundet med en perfection loop.

Svejste loops

I dag benytter jeg svejste loops som jeg med klar krympefleks, som efterfølgende opvarmes så meget at fluelinens coating smelter sammen.

Efter sammensmeltningen fjerner jeg krympefleksen, og loopen har da et meget proff udseende og er meget slidstærk!

Ps. Har forsøgt med forskellige varmekilder og syntes at en varmluftpistol virker bedst.


Forfang, kroge og wire

Forfanget er af vital betydning og det er samtidig den del af grejet, jeg gennem tiderne eksperimenteret mest med.

Geddens kendte og frygtede tandsæt er mere end et bidende argument for nødvendigheden af, at den yderste del af forfanget, er  beskyttet mod den barberbladsskarpe sømkasse - geddens tandsæt.

Glem alt om kraftig monofil, som jeg erfaringsmæssigt ved ikke kan modstå kontakten med de skarpe geddetænder. Du kan fange dusinvis af gedder, men pludselig kommer hugget på en måde så monofillinen kommer på tværs i geddemunden, og så snittes selv en hård 0.60 monofil over. Jeg ved det!

Som forfang benytter jeg TYGER eller ligende, eksempelvis Berkleys. Wiren består at tynde rustfri tråde som er overtrukket med et plastmateriale. Fordelen ved TYGER er bl.a., at du kan binde den i holdbare knuder, eller let påmonterer en hægtelås i en loop.

Ellers består mit forfang af ca. en meter 0,50 mm stiv monofil, der med et perfection loop loopes til fluelinen. Der er ingen grund til at  benytte et langt forfang, der kun vanskeliggør kastet!

Wiren (45 - 55 cm., så der er lidt at klippe af ved flueskift),  binder jeg sammen med monofil linen med en albright knude.

Jeg tror at dette materialevalg og setup har været og er en god løsning, der både kan præsentere fluen og holde til træk og tænder.

Til rørfluer - stærke løsninger til skarpe bisser!

Store flashy rørfluer er meget populære.

Til rørfluerne benytter de fleste et setup bestående en stingerkrog (den bagerste) og en hovedkrog (forreste). Krogene er monteret på en wire (titanium eller rustfri mangetrådet). Monteringen af kroge på wire kan foretages på flere måder.

forfang roer setup wire

Forskellige løsninger til rørfluer. Øverst ses mit fortrukne set-up. Øjet bindes af forreste krog, og stingerkrogen monteres i en loop på wiren. Wiren føres gennem krympeflexen (næstøverste billede), som efterfølgende varmes op med en varmepistol eller lighter. Nummer tre viser krogmonteringen med titaniumwire der er fatgjort på hovedkrogen med stræk bindetråd og efterfølgene lakeret med 10-sekunderslim. Neders et set-up hvis man ønsker at binde forfanget til krogen. 

Til krogfluer

chock_tippets
Kun en god solid wireløsning sikre mod overbid!

Har gennem årerne eksperimenteret rigtigt meget med en solid løsning til sikring af forfanget mod at geddens skarpe tandsæt. 
Foretrækker i dag følgende forfang eller chock-tippet:
1. Øverst. Wire med hægte. En traditionel hægte monteret på wire "Knot2 Kinky". Wiren er låst med lakeret kewlertråd, der efterfølgende er sikret med et stykke krympeflex.
2. Wiren er monteret på en lille snaphægte.
3. Wiren er monteret dobbelt låst snaphægte.
4. Wiren (Tyger wire), der er knudevillig er bundet direkte på fluen. Solid løsning der dog har den ulempe , at der ryger et stykke wire ved hvert flueskift!
Mellem fluelinen og wiren benytter jeg et stykke 30 - 80 cm. monofil 0,50 mm. Jo, du læste rigtigt. Når fluen skal hurtigt ned og der benyttes synkeline er forfanget ultra kort!
Monofilforfanget og wiren sammenbindes med en albright knude. Forfang og flueline loopes sammen! {jcomments on} 

Øvrigt

Udover stang, hjul, line og fluer er der brug for for følgende:

  • En krogløsertang i god kvalitet
  • Wireklipper (en god skævbidder fra byggemarkedet kan gøre det!
  • Polbriller og kasket med stor skygge
  • Slibesten til kroge
  • 0,45 - 0,50 mm monofil til forfang

Derudover kan en BogaGrip (en tang til at holde gedden i underkæben med), være en del af udstyret.

Bemærk dog, at jeg kraftigt anbefaler håndlanding, der er langt mere sikker og skånsomt over for gedden, der jo skal genudsættes i bedst mulig tilstand!

Ps. Bruger du Bogaen eller en anden tang, skal du absolut ikke løfte gedden ud af vandet, men blot holde gedden mens du frigør krogen! 

gedder grej stang hjul gedde

Køb dine fluer her!

fliesforsale.dk - fluer der fanger!

Fluegedder.225x225-75 

Gratis:  IBOOKS eller PDF

Andersen fishing

STÆNGER, HJUL, LINER OG INSTRUKTION!

Testet i Danmark, Lapland, Sverige, Norge, Bosnien og New Zealand. Har rejsetænger til tørflue, nymfe og streamer (gedde) på lager. Du er velkommen til at komme forbi til kik og prøvekast. Ring/SMS 21 26 42 16 for aftale!