danlendeitjanoessv

Når det gælder de stridbare karper!

***

Mandag den 9. juni 2014. Mariager Fjord, Vesterfjorden. Havde på Facebook aftalt at skulle mødes med min gamle fiskeven Bjarne Bleicken for at nogle karpetimer i guidebåden. 

140609 vesterfjord

Bjarne Bleicken er nok den der, siden vi midt i 80'er begyndte at dyrke karperne, har fanget flest af de bomstærke og udløbsivrige skælkarper.

Kun få tilbage af den oprindelige bestand

Hvad der er sket, kan vi kun gisne om. Faktum er det, at der kun er en meget lille bestand, eller rettere kun få procent tilbage af den ellers sejlivede og stabile bestand af skælkarper i Hobro Vesterfjord.

Vandstanden var lav og vandet klart da vi søsatte og satte kursen mod karpespotsene. Blev dog lidt bekymret, da vi ikke skræmte nogen fisk og i øvrigt kun så et par enkelte hvor vi tidligere har set hundrede samlet. 

Tænkte at karperne nogk havde fundet andre pladser, og jeg roede guidebåden rundt i alle hjørner af den lavvandede Vesterjord, mens vi ivrigt spejdede efter de normalt tydlige tegn på karper. 

Så kun ganske få karper, og da vi slukøret opgav, uden at have kastet vores fluer en eneste gang, må vi sande at en epoke og et godt sommerfiskeri har en fået ende! 

Hvad er der sket? 

Det er lidt af en gåde hvad der er blevet af karperne? Er de gået til i de kolde vintre? Vi har tidliger haft lange periode med is og en bundfrossen Vesterfjord. Her har karperne så samlet sig i den nedre del af åen hvor de har overlevet.

Kan de være opfisket? Teoretisk ja.... Men karperne er uspiselige og bestemt ikke egnet til at være i køkken (bare spørg Bjarne Fries der prøvede at tage en med hjem!)

Kan de være forgiftet? Ja, det er nok den teori jeg hælder mest til. Men der skulle sa have været observeret hundredevis af døde karper fx. ved området omkring P-pladsen eller parken. 

Altså er karperne forvinden en gåde. Ved du noget eller har hørt noget, er jeg meget interesseret! {jcomments on}

 

 

 

 

 

 

 Vesterfjord, Hobro 
120814_vesterfjord_hobro

Der var mere vind og flere skyer end jeg havde forudset...Mens jeg fiskede, var der absolut ikke gang i nogle karper.

Når vi fisker efter karper i Vesterfjorden i Hobro centrum, kan det vel godt betegnes som streetfishing...

Karperne har aldrig været lette og for at få dem på fluen skal forholdenene være i orden. I dag burde karperne havde krydset efter føde på det lave vand og derved være synlige for et godt kast med fluen. Men nej. Af en eller anden grund stod karperne spredt og nærmest sov. Der var tydeligvis ikke nogle fouragerende fisk i de små tre timer jeg afsøgte området. 

Jakob Albertsen, Rema-købmanden fra Mariager ver med og skulle for første gang præsenteres for denne del af fjorden, som er kendetegnet med lav vandstand og et eter tygt lag mudder. 

Da jeg tog over middag for at forberede et bestyrelsesmøde senere på dagen, valgte Jakob at fortsætte et par timer endnu også fordi det er ulogisk at så store fisk ikke på et eller andet tidspunkt vågner op og er sultne. 

Bliver spændede at høre om Jakob fangede sin første karpe senere på dagen! {jcomments on} Mariager Fjord - Hobro Vesterfjord

120727_vesterfjord
Lars Andersen med fisk... Jo, det var en varm eftermiddag med meget sløve karper!

Der gik ikke længe før vi fandt den første flok karper. Efterhånden vi kom omkring et par meter fra fiskene satte de i en trykbølge! 

I det lave vand kunne vi de store "skygger", der absolut ikke var interesseret i at indtage føde. Gang på gang skræmte vi en flok så der massesvømning i panik. 

Endelig var der bud efter Lars's flue. Strike-indikatoren begyndte at bevæge sig og linen blev stammet op.... Desværre var det ikke en karpe, men en skalle. 

Havde set en karpe igang med lidt æderi helt inde langs sivene og fik fluen placeret. Strikeindikatoren viste tydeligt tegn på at der blev trukket i fluen og der blev strammet op. Mærkede lige lidt modstand og så så en mægtig trykbølge. Karpen var desværre ikke kroget korrekt og var i stedet blevet skræmt!

Ror rundt i håbet om at finde blot en enkelt fødesøgende karpe. Lars har et enkelt tilbud.

Nakke, ryg og lår er ved at være brunet, eller rettere en gang skoldning truer. En kølig pilsner nydes og vi ror ind og pakker for anden gang den "lange" to personers pontonbåd sammen. Kan forstå på Lars, der ikke tidligere har besøgt dette fiskevand, at vi snart skal have en revanche!

Hejme pakkes der ud og gøres klar til lørdagen Gjerrild tur med bombaydrengene. {jcomments on} Gudenåen ved Bjerringbro og Vesterfjord i Hobro

120527_Gudenaa_vesterfjord
Startede ved Bjerringbro og sluttede af ved Hobro!

Sammen med Lusk, Anders ”Arrest Arne” Holmer og Jan Steffensen. Da vi ankom til Bjerringbro kunne vi se åen og nogle pæne rimter der ringede. Forventningerne var i top! Dagens guide, Anders Holmer lagde ud med en hvedebrødsklækning, der afslørede en stor bestand af brødflove rimter. Deværre varede festen ikke ved og rimterne blev sikkert trætte af den noget ensformede kost. Desværre udeblev klækningerne af vårfluer, og det gjorde rimterne også. 

Kørte efterfølgende til Hobro sammen med Jan Steffensen. Vandststanden var ekstre lav og karperne rimeligt passive, så det kunne endnu engang bekræftes, at det er så godt som umuligt at få trækkende karper til at tage fluen. 

Mødte dog også noge der tydelig fouragerede og var til fluer. - Strike-indikatoren begyndte at bevæge sig og jeg strammede op for at sætte krogen. Først tog karpen nogle ture omkring båden for efterfølgende at gå over i nogle lange udløb på vel omkring 30 meter. Efter omkring 10 minutter sluttede festen da fluen mistede sit hold. Snart var der dog bid og udløb igen. Igen mistede jeg karpen. Det hele gentog sig endnu en gang og jeg besluttede at fluen hellere måtte tjekkes... Jo, og ganske rigtig; krogen var næste rettet helt ud af den første karpe.

Havde ikke flere tilbud, men til gengæld en rødbrændt nakke da vi kl. 13.30 roede mod land. {jcomments on}