danlendenosv

GAVEIDE: GI' EN FISKEOPLEVELSE!

TIL ØRRED, STALLING OG GEDDE!

Det handler om Gudenåen

Fredag den 18. januar 2019.190118 gudenaaen fri

Debatindlæg som er sendt til den lokale presse langs Gudenåen

Tange sagen handler ikke om Tange Sø

Da Tange Værket blev bygget for 100 år og en madpakke siden, handlede det ikke om Tange Sø. Det handlede om, at møde efterspørgslen i samfundet efter elektricitet i et land i indgangen til de brølende tyvere. En tid med vækst og fremgang.

Som konsekvens af værkets opførelse som elektricitetsværk blev Tange Sø dannet. Og som konsekvens af værkets opførelse måtte bønder og husmænd og deres familier i ådalen mellem Kongensbro og Tange sige farvel til deres gårde og jorder. Med behørig kompensation fra samfundets side, da de jo blev eksproprieret.

Tange Sø er altså blevet skabt på et fundament af samfundets ønske med tilhørende ekspropriation, et mindre elsket indgreb for borgere og politikere.

Når vi her et århundrede siden taler om at lukke for Tange Værkets el-produktion, handler det heller ikke om Tange Sø. Det handler om, at skabe en friere Gudenå, hvor fisk og planter får bedre forhold for at “sejle op af åen”.

Det er et ønske, vi som samfund, både som land og som internationalt samfund, har til Danmarks eneste flod, at den i fremtiden skal være mere levende natur.

Som konsekvens af, at vi vil skabe et mere levende ferskvandsmiljø i det midtjyske i en friere Gudenå, vil Tange Sø blive ændret.

Hvor meget, søen vil blive ændret, afhænger af den løsning, vi vælger som demokratisk fællesskab.

At Tange Sø bliver ændret, vil helt givet betyde, at nogen vil blive ramt, og kompenseret for det. Som det skete, da vi som samfund fjernede grundlaget for mange lokale borgeres tilværelse for 100 år siden, da elektricitetsværket blev opført.

Tange sagen handler altså ikke om Tange Sø. At Tange Sø blev skabt, var som konsekvens af samfundets demokratiske vilje. Når Tange Sø i fremtiden bliver ændret, er det også som konsekvens af samfundets demokratiske vilje.

Vi forstår godt, at nogen stærkt har noget imod det, og kæmper mod. Ligesom vi forstår det, når nogen andre steder i skønne Silkeborg Kommune kæmper mod en Nordskovvej, et biogasanlæg i nabolaget eller ødelæggelsen af deres lokale natur til fordel for flere og flere boliger.

Vi håber snart, at blive fri for prædikatet sø-modstander, når vi ytrer os i debatten. Vi er i stedet frihedskæmpere, når vi arbejder for Gudenåen.

For Tange Sagen handler om en friere Gudenåen, ikke om Tange Sø.

Anne Lund, Laven - Daniel Astola, Århus - Henrik Leth, Randers - Peter Fosgerau, Aidt - Peter Sig Kristensen, Bryrup - Poul Kusk, Randers Steen Ulnits, Randers

Tilføj kommentar


Sikkerhedskode
Opdatér