Links til artikler om natur, miljø og fiskeri.
-
25.02.21: Vi bryster os af vores skønne naturområder: Men Randers Kommunes natur er kun 67. bedst i Danmark
Naturen har tydeligvis brug for plads. Kunne vi give de mange lavbundsjorde i ådalene og langs fjorden tilbage til naturen, ville meget være nået! Også skovrejning, vilde blomster og forbedrede forhold i vandløbene, vil trække i den rigtige retning.
-
24.02.21: Lokale lystfiskere godt trætte af tre foreningers enegang i sagen om Tange Sø
Lystfiskerforeningerne i Randers, Langå og Hadsten er helt uenige i det forslag til løsning, som Foreningen til bevarelse af Tange Sø og to lystfiskerforeninger har smidt på bordet - lige inden miljøminister Lea Wermelin (S) skal beslutte, hvad der skal ske med Tange Sø og omgivelserne.
-
17.02.21: Stiig Markager: Vandplaner og videnskab
Maskinbladet har spurgt, om jeg vil give mit syn på debatten landbrug, næringsstoffer og de kommende Vandplaner (VP3). Det vil jeg med glæde, og som offentligt ansat har jeg en forpligtigelse til at stille min viden til rådighed for alle. Mit håb er, at nogle landmænd, når de har læst artiklen, vil tro lidt mere på, at Vandplanerne hviler på et solidt videnskabeligt grundlag og at Aarhus Universitet - og forskere fra andre institutioner - arbejder seriøst og redeligt. - Kan kun opfordre landbruget til at tro på videnskaben og det faglige grundlag for vandplanerne. Det er muligt, at man ikke bryder sig om konklusionerne, men det hjælper ikke at skyde på budbringerne.
-
15.02.21: Tryllemuslinger - Mirakelkur. Landbrugets kvælstof skal fjernes med blåmuslinger, og støttemillionerne er på vej. Men er det kvaksalveri?
I sidste uge afholdt landmandslobbyisterne fra Landbrug & Fødevarer en workshop for Miljøministeriets embedsmænd og forskermiljøet, hvor de pressede på for mere statslig støtte til miljømuslinger. Ifølge Torben Bramming fra Limfjordsrådet, som deltog i workshoppen, talte de for at »gå op til storskala«.
-
08.02.21: Myten om vores grønne førertrøje skjuler, at vi har ødelagt vores natur
Rapport på rapport har de seneste år fortalt med store typer, at verdens natur er i en alvorlig krise. Og et selvudnævnt grønt land som Danmark er blandt de allerdårligste til at bremse udviklingen. Er der overhovedet noget håb for fremtiden? Ja, siger eksperter. Men det kræver helt andre boller på suppen. Der er brug for et opgør med landbrugets indflydelse!
-
06.02.21: Lodsejere ved Gudenå har mistet tålmodigheden: Tager juraen i brug som våben mod oversvømmelser
Om så man forlængede dybden fra havnen helt op til Fladbro, ville det ikke sænke vandstanden mærkbart da det vandstanden i Kattegat og fjorden der er afgørende... Nej, det handler om at engene efter dræning og mange års opdynrkning har sat sig og derfor ikke længere er dyrkbare. Og mon ikke det også handler om økonomi - at komme i en fordelagtig position når der skal udtages lavbundsjorde????
-
05.02.21: Tange Sø - det økonomiske vanvid
Tange sø: Tingene strammer sig til, og Foreningen til Bevarelse af Tange Sø løber rundt i hamstrerhjulet for at redde det, der ikke burde kunne reddes. Det er karakteristisk, at argumenterne helt mangler i debatten fra søvennernes side.
-
30.12.20: Torskeboom i Øresund efter usædvanligt år
Udryddet i Kattegat og Østersøen, men siden 1932 har bundtrawl været forbudt i Øresund. Det har hjulpet gevaldigt på havmiljøet i farvandet mellem Danmark og Sverige, som på et tidspunkt var præget af forurening og dyredød.
-
27.12.20: “Et Satanisk Mesterværk” -
Mine gode nabo og ven Steen Ulnits har skevet denne artikel om baggrunden for de mange dårlige beslutninger på miljøområdet: Siden sammenlægningen i 2015 har Miljø- og Fødevareministeriet gennemgået et hav af ændringer, som har haft stor betydning og mange skadelige effekter på dansk miljø og miljøforvaltning.
-
21.12.20: AU-forskere anbefaler realistisk stramning af kvælstofudslip fra landbruget, hvis fisk og planter skal vende tilbage i havet
Er der mon politisk mod? Forureningen med gødning fra landbruget betyder, at kvælstof udvaskes til vandmiljøet, hvor det forårsager iltsvind med massedød blandt fisk og havplanter. Og det skal reduceres kraftigt i de kommende år, viser nye tal i notat fra Aarhus Universitet og DHI
-
26.11.20: Miljøskandale i Agersø Sund: Sportsfiskere kræver politisk handling
Rensningsanlægget RGS Nordic ved Agersø Sund i det sydlige Storebælt har udledt miljøfremmede stoffer og næringsstoffer langt over det tilladte i en årrække. Det viser en ny rapport fra Aarhus Universitet. Danmarks Sportsfiskerforbund vil nu have myndighederne på banen.
-
30.10.20 Lille å med store ørreder - Kastbjerg å
Sådan har det ikke altid været. Først blev der bygget en fisketrappe ved Åmølle og senere blev åen givet fri. Det hjalp! Kastbjerg Å er for en stor del fri for opstemninger og andet, der spærrer vejen for fiskene, vandet er rent, og der er talrige steder med grus og småsten og dermed gode gydeforhold. Og det afspejler sig i fiskebestanden.
-
30.10.20: Ekstra grødeskæringer i Gudenåen er ulovlige og skal stoppe
Silkeborg Kommune har gentagende gange iværksat ekstraordinære grødeskæringer i Gudenåen. Men grødeskæringerne er både ulovlige og til stor skade for naturen og fiskebestandene i åen. Derfor har Danmarks Sportsfiskerforbund nu opfordret miljøminister Lea Wermelin til at forholde sig til sagen.
-
29.10.12: Ekskrementer og medicinrester forurener havet omkring danske havbrug
Ekskrementer fra fisk, rester af foder og medicinrester forurener havet omkring danske havbrug. En kommende havplan bør forhindre nye brug og skåne naturen i havet.
-
19.10.20: Ny rapport viser, hvor skidt naturen har det i Europa: I Danmark er det særligt slemt
Pinligt at det stadig går den gale vej med hensyn til vorers natur og biodiversitet.
-
30.09.20: En storm i et glas spildevand - og det reelle problem
Det er indlysende, at den primære kilde er landbrugets udledninger, som især opstår, fordi svinegylle indeholder mere fosfor i forhold til kvælstof, end det som er planternes behov. Hvert år tilfører man således mere fosfor, end planterne behøver. Det sætter sig på lerpartikler og føres ud i vandløbene.
-
30.09.20: Viborg Kommune vil ikke give vandindvindingstilladelse til Tangeværket: Afventer afgørelse om værkets fremtid
Håber det lykkes at opleve Gudenåen løbe frit i den smukke istidsdal, der helt oplagt må blive en nationalpark!
-
29.08.2: Kritisk iltsvind -Mariager Fjord ramt - igen, igen...
Der er ofret et stort millionbeløb på renseanlæg og kloakering i byerne langs fjorden. Senest føres det det rensede byspildevand i en rørledning langt ud i Kattegat. Når vi fortsat skal opleve iltsvind peger pilen på landbruget, der siden Landbrugspakken har fået lov til at øge udledningerne af næringsstoffer!
-
30.06.20: Over halvdelen af danske renseanlæg forurener med fosfor og kvælstof
Er godt tilfreds med at Centralrenseanlægget i Randers allerede opfylder et fosfor-krav på 0,5mgP/l. som Stig Markager anbefaler jvf. DR artiklen. Der er dog rum til forbedringer ved bl.a. at få separeret endnu mere regnvand fra det forurenede brugsvand. Arbejdet er godt igang!
-
29.06.20: Over halvdelen af danske renseanlæg renser ikke for fosfor og kvælstof
Landbruget er med en andel 2/3 dele af de samlede udledninger den helt store synder.... Men der skal også stilles nogle skrappere krav til de store renseanlæg. Det krav, man har i dag på 1,5 miligram fosfor per liter, er alt for højt.
-
27.06.20: Millioner, muslinger og mænd
år der høstes ét ton kvælstof og fosfor med muslingerne – indsamlet fra et meget stort vandområde – ender et andet ton som forurening ret under muslingefarmen. Det er muslingernes egne fækalier, ekskrementer eller afføring.
-
23.06.20: Foretag genetablering af »Guden« alias »Gudernes å« alias Gudenåen!
Oprindelig - dvs. længe før Gudenåens naturlighed gik helt og aldeles af lave jf. etableringen af Tangeværket og vandmagasinet »Tange Sø« - tillagde man »Guden« alias »Gudernes å« alias Gudenåen en naturreligiøs betydning, idet man tillagde Gudenåens vidunderligt frit løbende vande, en ophøjet åndelig værdi.
-
20.06.20: Idioti og Tange sø
Sådan kan man også bruge skatteborgernes penge: Tange Sø Silkeborg byråd har nu besluttet af ofre 5 mio. kr. på at flytte sand på en 900 meter strækning ved Tange sø. Det er kun første skive i salamien - mange andre millioner vil følge efter.
-
28.05.20: Flere havbrug stemplet som ulovlige - men får alligevel lov at fortsætte
Sagde du lighed for loven? Miljøstyrelsen har netop vurderet, at seks havbrug indtil videre ikke overholder lovgivningen - men de får alligevel lov at fortsætte.
-
28.05.20: Er der ingen grænser for væksten i svineindustrien?
Skatteministeren oplyste i 2018 Folketinget om, at den årlige gylleproduktion lå på 40 mio. tons. Jævnt fordelt over landbrugsarealet svarer det til, at der hvert år udbringes 15,3 tons gylle per hektar. Det svarer til 1,53 tons gylle pr. 1.000 m2 eller til arealet af en parcelhusgrund.