danlendeitjanoessv

0
0
0
s2sdefault

Har du hele dagen til rådighed eller blot nogle få timer? 

En plan!

Inden du ror ud, er det dog vigtigt med en plan!

Jeg tjekker derfor altid vejrudsigten,  hvis turen eksempelvis går til Randers Fjord også tidevandet. For det kan være lidt af en ubehagelig overraskelse at fiske med vinden for så nogle timer efter at opdage, at der på hjemturen skal kæmpes gevaldigt med årerne for at overvinde den nu altid friskere vind og kraftige modstrøm.

Eksempelvis ta’r jeg nogle gange om året på en tur, der starter ved Udbyhøj. Med den indadgående strøm fiskes der over de fine strækninger og muslingerev, der findes på vejen ind mod Stenrevet, på fjordens nordside.

Når vi er ud for Stenrevet, fiskes der lidt i det ”Gamle Løb”, inden fjorden krydses og der holdes pause på Stenrevet. Her nydes så frokosten, ligesom der er mulighed for en lille blunder.

Når vandet så vender og løber rask ud af fjorden, hopper vi igen i pontonbådene og affisker strækningen på fjordens sydside, indtil vi når Udbyhøj.

Uden at bruge ret mange arm eller benmuskler får jeg i løbet af en dag fisket over 8 – 10 kilometer vand.
tidevand
I Randers Fjord er det vigtigt at tage hensynt til tidevandet og planlægge turen så der ikke skal ros med vind og strøm! 

Fra lavt mod dybere vand

På stenfyldte strømstærke kyststrækninger, fx visse strækninger på Djursland eller omkring Ystad i Sverige,  er det både vanskeligt og farligt at vadefiske.

Der er stor risiko for at glide på de glatte sten, ligesom vadefiskeriet også kræver stor fysik. Kort sagt kan det være en anstrengende og meget trættende form for fiskeri.

Søsætter du derimod pontonbåden og “skubber” dig langs kysten med svømmefødderne, er der ikke alene dømt afslapning. Du vil også opleve et langt mere afslappende og effektivt fiskeri.

Vadefiskeren er særdeles synlig og støjende, hvis han ikke ligefrem kravler. Ligeledes kan han næsten ikke undgå at lave støj og skræmmende bevægelser, når han bevæger sig i vandet.

I pontonbåden kan du “snige” dig stort set lydløst, og for fisken usynligt langs strandkanten.

Er vinden på tværs og du ligger med vinden i ryggen, kastes i vifteform på tværs af kystlinien.

Ser du en fisk springe, eller på anden måde viser sig i overfladen længere ude, kan du med et par få tag i årerne hurtigt og sikkert komme på kastehold.

Fra dybere mod lavt vand

Ofte opholder ørrederne sig ganske få meter fra strandkanten.

Som vadefisker vil man, som jeg har nævnt før, ofte opleve at skræmme fisken, også selv om man vader forsigtigt, eller går oppe på land i de ”knasende småsten”.

Er man derimod hoppet i pontonbåden, kan man komme tæt på de ”lavtgående” ørreder ved blot at lægge sig  20 - 25 meter fra bredden og kaste ind mod land.

Ofte kan man endda se ørrederne jage eller se dem som skygger - super spændende!

Ved pålandsvind er det ligeledes fordelagtigt at lægge sig et stykke fra land og på den måde nyde fordel af at have vinden med sig i kastet.

Vigtige svømmefødder!

En af fordelene ved pontonbådsfiskeri er, at du kan holde båden i drift i den rigtige retning, og samtidig fiske.

Med svømmefødderne og en smule øvelse er det ingen sag at holde pontonbåden i bevægelse og position, således du optimalt kan afsøge og affiske en god strækning i søen, langs kysten, i åen og på de rolige strækninger i elven.

Kun i fjordmundingerne, i elven og Gudenåen (når vandet falder kraftigt) har jeg oplevet, at strømmen har været så kraftig, at det ikke har været muligt at holde båden i position og fiske mod strømmen.

Langs kysten eksempelvis ved Gjerrild, Fornæs og Kobberhagen, har jeg ikke, selv når jeg skulle fiske mod strøm og vind, haft problemer med at holde fremdrift i pontonbåden, men jeg er jo nok også i god træning!

Hører du en fisk bryde vandspejlet, eller ser du ud af den ene øjenkrog liv på overfladen, kan du med få bevægelser med svømmefødderne på et splitsekund vende pontonbåden og foretage et præcist kast!
fisk_mod_land
Fra pontonbåden har du mulighed for at fiske ind mod land! 

Vind og strøm

En svag til jævn pålandsvind er normalt godt for fiskeriet. Og med svømmefødderne er det som nævnt ingen sag, at holde pontonbåden i den rigtige afstand til stranden og samtidig sikre en god fremdrift, så der planmæssigt kan fiskes.

Du skal være opmærksom på, at det er tidevandet, der langs de fleste af vores kyster og i fjordene skaber moderat strøm eller rettere mere eller mindre bevægelse i vandet.

Vandet “vender” ca. hver sjette time. Typisk er forskellen på høj- og lavvande 30 – 70 cm.

Udover månen og solens tiltrækning af vandet, har vinden også en indflydelse på vandstanden. Eksempelvis giver en længere- varende østlig vind en lavere vandstand, og sjældent godt fiskeri, i vores indre farvande.

Har du planlagt at fiske i fjorden eller på kysten, er det en god ide at tjekke vandstand og tidevand på din smartphone eller på computeren, inden du tager afsted.