danlendeitjanoessv

0
0
0
s2sdefault

ponton igang tidevand hl

Foretrækker at fiske med tidevandstømmen både ud og hjem!

Inden du ror ud, er det dog vigtigt med en plan!

Jeg tjekker derfor altid vejrudsigten og hvis turen eksempelvis går til Randers Fjord, også tidevandet. For det kan være lidt af en ubehagelig overraskelse at fiske med vinden for så nogle timer efter at opdage, at der på hjemturen skal kæmpes gevaldigt med årerne for at overvinde den nu altid friskere vind og kraftige modstrøm.

Eksempelvis ta’r jeg nogle gange om året på en tur, der starter ved Udbyhøj. Med den indadgående strøm, fiskes der over de fine strækninger og muslingerev der findes på vejen ind mod Stenrevet, på fjordens nordside.

Når vi er ud for Stenrevet, fiskes der lidt i det ”Gamle Løb”, inden fjorden krydses og der holdes pause på Stenrevet. Her nydes så frokosten, ligesom der er mulighed for en lille blunder.

Når vandet så vender og løber rask ud af fjorden, hopper vi igen i pontonbådene og affisker strækningen på fjordens sydside, indtil vi når Udbyhøj.

Uden at bruge ret mange arm eller benmuskler får jeg i løbet af en dag fisket over 8 – 10 kilometer vand.
tidevand
I Randers Fjord er det vigtigt at tage hensynt til tidevandet og planlægge turen så der ikke skal knokles  med årerne mod vind og strøm! 

Vind og strøm

En svag til jævn pålandsvind er normalt godt for fiskeriet. Og med svømmefødderne er det som nævnt ingen sag, at holde pontonbåden i den rigtige afstand til stranden og samtidig sikre en god fremdrift, så der planmæssigt kan fiskes.

Du skal være opmærksom på, at det er tidevandet, der langs de fleste af vores kyster og i fjordene skaber moderat strøm, eller rettere mere eller mindre bevægelse i vandet.

Vandet “vender” ca. hver sjette time. Typisk er forskellen på høj- og lavvande 30 – 70 cm.

Udover månen og solens tiltrækning af vandet, har vinden også en indflydelse på vandstanden. Eksempelvis giver en længere- varende østlig vind en lavere vandstand, og sjældent godt fiskeri, i vores indre farvande.

Har du planlagt at fiske i fjorden eller på kysten, er det en god ide at tjekke vandstand og tidevand på din smartphone eller på computeren, inden du tager afsted.