danlendeitjanoessv

0
0
0
s2sdefault

ponton igang seesik

Når overfladen bliver ujævn er der risiko for søsyge, hvis man har de tilbøjligheder. 

Forebyggelse: Lad morgenmaden bliver indenbords... 

Ponton_sosyge1 

Søsyge sætter den normale dømmekraft ud af spil, så når det går galt som her, gælder om at komme til land 
Hvor utroligt det end lyder kan man godt blive søsyg af at sejle i pontonbåd...

Balancesansen er tre sanser

Balancen opretholdes ikke gennem en enkelt sans, men ved en kombination af tre sanser. Synet, balanceorganet og stillingssansen. Balanceorganet er et tredimmisionelt koordinatsystem, buegangene, i det indre øre, som kan registrere kroppens, specielt hovedets bevægelser i det rummelige plan.

Stillingssansen er evnen til, selv med lukkede øjne, at føle positionen af vore lemmer, deres bevægelse og retning. Fra sanselegemer i sener, muskler og led, sendes beskeder til lillehjernen om musklernes sammentrækningsgrad og spænding, senernes strækning og leddenes stilling. Prøv at lukke dine øjne. Til trods for det kan du godt fornemme hvilken stilling din højre pegefinger er i. Bøj den og du ved hvormeget den bøjer, uden at du kikker. Det er stillingssansen. For at opretholde balancen skal to af tre virke. Hos den blinde bruges balanceorganet og stillingssansen. Hos piloten i tæt skydække bruges synet via den kunstige horisont samt balanceorganet.

Søsyge er ubalance i balancesansen

Når hjernen modtager forskellige impulser fra de tre sanser, impulser som er i konflikt med hinanden, går det galt...

Søsyge, køresyge og luftsyge er det samme fænomen, og kaldes for transportsyge.
Forskellige impulser opstår, når vi sidder i pontonbåden og det gynger.

Bølgerne og bevægelsen i båden giver besked til balanceorganet og stillingssansen at vi er i bevægelse. Men er øjnene fast fokuseret på, fx at binde et nyt forfang og flue på, sender det et signal om balance. Så er søsygen og der dermed forbundne ubehageligheder lige om hjørnet.

Apati og desperation! 

Der er forskellige forhold der kan fremme eller hindre søsyge. Alkohol, for lidt søvn, for koncentreret arbejde fx med at orden grejet ude på fiskepladsen, fremmer søsyge.

Alle der har prøvet, kender og frygter symptomerne. Det starter med let utilpashed og man bliver bleg og koldsvedende. Maven begynder at give sig til kende, og man kæmper en stille kamp for at holde morgenmaden indenbords. Pulsen bliver langsom og til sidst må man i bedste fald ofre maveindholdet, eller forfordre...

Den syge bliver nu apatisk og depressiv. Næppe foreneligt med en god fiskedag i pontonbåden.

Forebyggelse og behandling af søsyge

Søsyge medicin er sløvende, men næppe så kraftig er det udgør en sikkerhedsriciko for en normal fiskedag i pontonbåden.
Ponton_sosyge2 
Lidt dønninger er godt for fiskeriet! 

Medicin på det danske marked

Der er to typer stoffer til forbyggelse af søsyge. Antihistamin, som også bruges ved allergiske reaktioner så som bistik og brandmænd, samt anticholinergica, som virker direkte på vores nerveledningssystem.

Det er meget vigtigt at du prøver medicinen, på landjorden under kontrollerede forhold, inden du bruger det i en tur i pontonbåden. Dette fordi stofferne virker lidt forskelligt på forskellige personer, og du skal prøve hvorledes den medicin du har valgt, virker sløvende på netop dig, inden du ror ud i bølgerne...

Gode råd mod søsyge

  • Vær udhvilet. Sørg for at få rigelig søvn!
  • Alkohol er ikke forenelig med hverken søsyge, pontonådssejlads i bølger eller sammen med medicin. Undgå det derfor.
  • Sørg for at spise. Ikke overfylde maven, men så du får nok mad. Det skal være føde som maven kan omsætte rimelig hurtigt, så som pasta og grøntsager. Fede fødevarer anbefales ikke.
  • Undgå at udføre opgaver som kræver koncentration. Grejet, forfanget og fluerne er rigget til på land.
  • Hvis du skal kaste op, bør en medfisker holde dig under observation. Det er sket at folk er røget overbord under opkastning. Det er fordi søsyge også giver svaghed, sløvhed og ligegyldighed. Kast i givet fald op i læside så vinden kommer bagfra og bringer op­kastet væk fra dig og båden.