Farvelfiskeri

Torsdag den 3. januar 2019.190103 tongarino bjarne fishing

Smukke omgivelser, rent vand og ro. Sådan vil vi gerne fiske!

New Zealand, Lake Rotoaaira og Tongaritro River 

Morgenfiskeri

Overnattede ved Laka Rotorua og stod op ved sekstiden for at gentage aftenens fiskesucces. 

Vinden var stadig frisk, men fra vest truede et par mørke skyer med vand. Heldigvis blev det ved truslen og det blev endnu en smuk morgen i tørvejr. 

Vi  så masser af fisk i overfladen og i luften. Måske sprang de efter de mange guldsmede (damselsfly’s) som sværmede tæt på overfladen?

Prøvede selvfølgelig forskellige fluer, dig uden den store succes.

Vinden lagde sig da de mørke skyer var drevet over os, og en  smuk regnbue over den vestlige del af den store sø, var betagende.

Inden vi sluttede morgenens fiskeri for at køre mod Tongariro fangede Bjarne dig en lille regnbue på en af mine  X-streamere.

Flybilletter og camping

Turen er ved være ovre og vi skulle lige have tjek på de sidste detaljer omkring vores hjemrejse. Tog ind på campingpladsen (Parklands) hvor der også er forbindelse til omverdenen. 

Opdagede tilfældigt at vi ikke skulle med samme fly fra Aucland til Singapore. Bjarne skulle flyve om lørdag aften. Jeg skulle soldag formiddag. Prøvede om det var muligt at booke om, men det var ikke muligt. 

Nye planer måtte lægges således at vi køre til Aucland og aflevere bilen lørdag. Jeg prøver at finde et hotelværelse nær lufthavnen og for sendt Bjarne sikkert afsted til Singapore hvor han så har en 10 timers ventepause….

Aftenfiskeri

Håbede endnu engang at der ville blive lidt tørfluefiskeri og gik ned til Tongariro River. 

Der var allerede nogle stikker i gang med at blindfiske i renderne. 

Jeg valgte at sætte mig på en sten og nyde lyden af floden mens jeg ventede. 

Desværre var det heller denne aften at der var insekter på overfladen. Så kun et par enkelte ørreder tage tørt. 

Sad også og fulgte en ca 50 centimeters regnbueørred der fouragerede i det lave vand. Ørreden havde tydeligvis et område som den stille og roligt svømmede rundt i. Tydelig at se når der kom en godbid forbi…

Aftenen sluttede med at jeg ikke fik kastet en eneste gang. Også den nymfende ørred få meter fra mig fik lov til at svømme uforstyrret omkring.190103 tongarino calm river

Fandt et roligt sted og lyttede til floden. Også interessant at se hvorledes andre fisker. 190103 tongarino boats

Så noget der kunne ligne pontonbåde. Gutterne benyttede dog ikke svømmefødder og måtte konstant korrigere med årerne. 190103 tongarino fishermen

Der fiskes med nymfe og en stor strike-indikator. Shorts og vadestøvler er vist det de kalder Kiwi-stile

Rekreativt fiskeri

Snakkede også med et par lokale og kom ind på forskellen i fiskeriet fiskeriforvaltningen i New Zealand og i Danmark. 

Vi kom her ind på udfordringer og muligheder. 

Da jeg fortalte at en af de helt store udfordringer i DK var brugen af kommercielle fangstredskaber som garn og ruser, blev de meget overrasket. I New Zealand er fiskeriet efter ørreder kun rekreativt, altså kun fiskestang. Ulovligt fiskeri straffes med kæmpebøder, konfiskation af bil og båd og endda fængsel. 

Forvaltningen er også mere fleksibel i NZ. Fx. Har jeg ikke mødt fredningsbælter ved flodernes udløb. Derimod er der regler for hvilken grej der må benyttes. Der er fangstbegrænsning på typisk 1 - 2 ørreder og der er både mindstemål og enkelte steder også “størstemål” - eksempelvis at ørreder over 50 centimeter skal genudsættes. Bestandens tilstand afgør forvaltningen. 

Derudover er der varierende fredningstiden og i nogle floder slet ingen fredningen. Bestanden er her så stor, at en fredning ikke giver mening.190103 tongarino duck sign

Der er rigtig mange foskellige ænder og vadefugle. 190103 tongarino duck

Anden blev kortvarig vores ven og var aldrig mere end tre meter fra vores camper og brød. Ved ikke om det er samme art som på skiltet? 

Lignende artikler:

© 2023 - brakvand.dk - Henrik Leth - Skytten 118 - DK-8920 Randers