Mild dag på Helgenæs

Søndag den 23. januar 2022.220123 esby andersen

Helgenæs: Lars Andersen affisker en af pladser der igennem tiden har "leveret" mange fine ørreder og på det lidt dybere vand lækre kysttorsk. Der var engang!

Mange fiskere - ingen fisk!

Vandtemperaturen ligger lige på den gode side af 5 grader. Vinden blæser jævn skråt fra land og vandet er langsomt stigende. I det lave vand kan jeg iagtage forslkellige vandlopper og de små blæksprutter vi ofte møder om vinteren. Der er rigeligt med med føde til fisk i forskellig størrelse.

Er på tur med bådbygger Lars Andersen der har taget en fridag fra værkstedet. Trænger også selv til at komme ud efter en hel lørdag med hyggeligt fluebinding og gode historier i Randers Naturcenter. 

Da vi kommer er der allerede et par i gang og et par stykker er ved at klargøre deres grej. 

Bådende bliver hurtigt klargjordt og for ikke at genere vores medfiskere sejler vi godt 100 meter ud og sætter kursen mod nord. Godt et par kilometer fra søstningspladsen ved Esby begynder vi at fiske. 

Forskellige fluer kommer på forfanget og vi sker både tæt på kysten og over dybere vand. 

Prøver såmænd og at få fluen ned på det dybere vand hvor vi for nogle årtier siden kunne fange finse torsk og sej. 

Som de øvrige 8 - 10 lystfiskere vi mødte, blev det heller ikke til fisk til os på dagens tur. Det er kendt for de fleste, at der er langt (meget langt) mellem ørrederne og at andre fisk, som torsk og sej, som vi tidligere kunne hygge os med er også borte (opfisket). Det er faktisk deprimerende og kalder på handling.

Vi skal ikke sælge billetterne før end produktet (fiskeriet) er i orden!

Og netop kvaliteten af det danske lystfiskeri og ønsket om at forberede dette, var baggruden for indkaldelsen til den stiftende generalforsamling i Dansk Lystfiskeri. Jeg deltog sammen med Lars Anderson (Anderson Pontoon) i brancheforeningens stiftende generalforsamling. Det blev til nogle gode timer med visioner for fremtiden. 

Er da også overbesvist om, at kan Forbundet (DSF) og branchen (grejhandelere fabrikanter, turbåde, guider, udlejere og andre) stå sammen og synliggøre at det handler om både økonomi og arbejdspladser, burde politikerne der ellers har vendt det blinde øje til den negative udvikling af vores fiskebestande, måske blive overbevist om potentialet. Branchen er bevist om at fortsætter nedturen for fiskebestandende i salt og ferskvand, vil det berøre alle negativt!

Når og hvis fiskebestanden og fiskeriet bliver godt, sælger produktet sig selv!

Kender flere af de nyvallgte bestyrelsesmedlemmer i Dansk Lystfiskeri. Det er gode ordenlige mennesker, der udover at have en forretning også har et brændende hjerte for vores fiskebestande. 

Stort potentiale for en god bestand af alle arter

I danmark har vi et stort potentiale når det gælder fiskearter som eksempelvis: 

  • Torsk
  • Fladfisk
  • Helt 
  • Ørred
  • Gedde
  • Aborre
  • Sandart

Gå på to ben

Der skal handles og det skal være nu. Fx er det vigtigt at fortsætte det gode arbejde med forbedring af vandløb (gydesgrus, skjulesten, sandvandring, skyggebeplantning). I fjordene og på kysten vil det mange steder giver god mening i at etablere stenrev og udplante ålegræs. 

Boosting

Mange steder er bestanden så trykket, at forbedringer ikke gør det alene. Opdræt til udsætning (og det behøver ikke kun at være ørred) har tidligere løftet fiskeriet og kan gøre det igen. 

Eksemplet kunne den fynske model tilpasset lokale forhold, være vejen frem. 

Endelig må der presse på for at ændre forvaltningen af fiskebestandene (garn og selvfiskende redskaber) 

220123 esby torqeedo

Da vi søsatte, gik turen mod nord i en stor bue uden om lystfiskerne på stranden, som vi ikke ønsker at genere. 

220123 esby caddy

På dagens tur mødte vi flere "stangsvingere". Ingen af dem kunne desværre berette om fisk!

Lignende artikler:

© 2023 - brakvand.dk - Henrik Leth - Skytten 118 - DK-8920 Randers