Foto fra pontonbåden

ponton foto skov boat

En god fiskeplads ogs masser af stening: Skoven ved Vosnæs. 

Billeder med stemning og fisk: Tag bedre billeder fra pontonbåden...

Et vandtæt kompakt kamera, er for de fleste af os en vigtig del af det udstyr vi medbringer på vores ture i pontonbåden. 

Har du nogensinde spekulerer på, hvordan de professionelle får taget de mange fantastiske billeder? Du ved billederne der fanger din opmærksomhed på forsiden af dine foretrukne fiskeblade?

Efter mange år med kameraet som fast følgesvend, har jeg følgende råd til bedre billeder:

ponton trout net boat

Gode minder fra New Zealand, Lake Benmore. Bemærk den store hale der typisk for fiskene i den sø. 

1. Undgå døde fisk

En død farveløs fisk giver et forfærdeligt ucharmerende billede. Når du vil tage et billede af en lystfisker med fangst, skal du tage billedet hurtigst muligt efter landingen. Du er så nogenlunde sikker på, at sikre farver og mønstre der karakteristisk for arten i billedet bevares.

De fleste fisk, som ørred, aborre, gedde, makrel og hornfisk mister deres fantastiske farver minutter efter de er blevet fanget. Ved at tage dine "skud" under fighten og hurtigt muligt efter, vil du få langt bedre billeder. Du vil også være i stand til at fange lystfiskerens ægte glæde og spændingen oven på fighten.

Hvis der praktisere catch-and-release, skal du under alle omstændigheder tage dine fotos hurtigt så fisken kan blive returneret i bedst mulig og i levedygtig form.

ponton hug happinesØrreden har endeligt hugget og udover glæden gælder om at holde god kontakt til fisken. 

2Action

Du kan forøge farveintrykket i dine i dine billeder ved at sikre, at kammeraten du skal fotografere er iført farvestrålende tøj. Dette er især vigtigt, hvis fisken der med på billedet ikke er en af farverig arter, eller hvis den dag er overskyet. Skjorter, jakker eller en Cap i rød, gule eller lilla vil pifte ethvert fiske foto op. Undgå at bære blå, grøn eller hvid, især på overkroppen, da farver som disse har tendens til at fare vild mod den overvejende blå og hvide kulisse af vand, himmel og skyer. Derudover har mange fisk blå og grøn eller hvid farve, hvilket kan gøre, at en fisk kommer dårligt til udtryk hvis lystfiskeren er iført tilsvarende farvet tøj.

3. Må ikke ser på kameraet!

Når du tager fiske billeder, så sørg for fiskekammeraten er IKKE stirrer lige i kameraet.

Undgå også at dine billeder ser ichenesatte ud. Bedste billeder virker spontane, selv om dette er faktisk ikke tilfældet!). Sørg for lystfiskeren er ser på sin fisk i stedet for på dit objektiv. Er der flere lystfiskere på billede, så sørg for at de alle kikker beundrende på fisken.

ponton coast weed retur

Efter nogle gode timer er det tid til en pause. 

4. Masser af lys

Typisk vil du ikke bruge en flash på lyse solrige dage. Men hvis himlen er overskyet eller lyset er svagt (morgen og aften), er det bedst at bruge en "fylde flash" for at sikre, at dine billeder ikke bliver for mørke. I skarp sol er det også godt at bruge flashen som "fyld", og således undgå skygger.

ponton low light tail

Er du alene i båden kan det være vanskeligt at finde på nye motiver. Blitzen blev tændt da ørreden lå i nettet. 

5. Vandret eller lodret

Jeg tager de fleste billeder vandret. Nogle motiver er dog langt bedre til et lodret billede. Det kan fx være lystfiskeren står med stang og fisk i hånden...

6. Vinkler og højde

Utraditionelle vinkler kan gøre dine billeder langt mere interessante. Prøv at komme ned nær vandoverfladen, og kom først og fremmest tæt på motivet.

Undgå at overdrive præsentationen af fisk der holdes i udstrakt arme for at se stor ud. Husk at fototeknik og vinkler skal forbedre dit billede, ikke at fordreje det til uvirkeligt proportioner.

7. Fisk og grejponton fight landing

Billedet har spændingen: Kommer ørreden sikkert i nettet?

Billeder er som regel mere interessante når de gengiver både fisk og en lystfisker. Desuagtet kan de fleste godt lide at se fisk og grej i gode omgivelser. Hvis du ønsker at tage et par solo billeder af din fangst, er det et godt tricks at fokuserer på kendetegnene. For eksempel kan du fokusere på sensommerhavørred hannens krog, geddens imponerende og frygtingydende hoved, aborrens farver, stallingens rygfinne o.s.v.
ponton under water trout

Moderne kompakt kameraer kan tage overraskende billeder selv under vandet.

8. Undervandsbilleder

Dagens kompakt kameraer tager under de fleste forhold nogle rigtige gode billeder, selv under vandet! Det skal selvfølgelig udnyttes. Sæt stroppen om håndleddet og skyd løs på fisk, fluer fiskeyngel, vandplanter og alt det andet spændende.

ponton on the nymp

Et hurtigt billede der fint viser den smukke ørred og nymfen der sidder perfekt i overmunden. 

ponton close seal

Når vi fisker fra pontonbåden kommer vi tæt på fugle, sæler, marsving og en sjælden gang odderen.