Mesterfluer til Naphans

Jeppe Lyngso rorfluer

Bind geddefluer på rør i selskab med Jeppe Lyngsø.

Geddefluer på rør - SBS

Jeppe Lyngsø med gedde fra Gudenåen ved Randers, forøvrigt fanget en meget kold dag efter Ålestrup Open. Bemærk de mange igler; et typisk tegn på at gedderne står dybt og trykker sig!

Geddefluer og geddefluefiskeri er hot.... Trenden er helt klart store geddefluer bundet på rør. Jeppe Lyngsø giver her sin opskrift på en både smuk og velfangende flue til de store gedder.

Flash på rør - sådan! 

jeppe_lyngsoe1

#1: Næsten alle de nødvendige materialer til fluen (de eneste ting der mangler, er UTC 140 bindetråd og den brede guld flashabou) - I korte træk: et rør (i dette tilfælde et tungt kobber-rør), inder-rør, conehead og krogstyr, noget bucktail og en mængde forskelligt flashabou i passende farver, som kan sammensættes til en lækker flue. Læg mærke til den kraftige silikone-slange til krogstyr (prøv at få fat i noget meget elastisk med så lille en inder- og så stor en væg-diameter som muligt).

jeppe_lyngsoe2

#2: Jeg har brændt en krave på enden af inder-røret og påført lidt superlim inden yder-røret blev monteret udenpå, så det ikke roterer under bindingen. Det samlede rør holdes i stikket af en Pro Tube rørfluenål. Efterlad ca. 5 mm rør bagerst til montering af silikone krogstyr senere. Samlet rør-længde er her 3 cm.

jeppe_lyngsoe3
#3: Et solidt bundt langt hvidt bucktail bindes løst ind med et par tørn og spredes jævnt rundt om røret inden det strammes til og sikres med nogle hårde tørn og lakkeres (brug en stærk tråd, når der arbejdes med bucktail!). Bucktail-kraven fungerer som støtte og spreder flashfibrene, så fluen får en god profil og skubber en masse vand.

jeppe_lyngsoe4
#4: Halen udgøres af ca. 4 strå hver af både pearl latteral scale og pearl flashabou mirage. Fordel dem ligeligt omkring røret og fold de taperede ender tilbage så de låses; afslut med lidt lak.

jeppe_lyngsoe5
#5: Ca. 8 strå af den brede guld flashabou bindes ind som tidligere inden kroppen på fluen påbegyndes. Bind en lang dubbingløkke (~15 cm) til den første flash-sektion.

jeppe_lyngsoe6
#6: En god mængde flash (her forskellige typer/nuancer af guld) taperes og mikses på bordet inden det indsættes og fordeles i løkken. Løkken spindes med en twister og flashstråene redes forsigtigt ud med en dubbingnål inden det vindes på røret. Hvis der er løkker af flash fanget efter indbindingen alligevel kan disse klippes forsigtigt op med en saks til slut.

jeppe_lyngsoe7
#7: En ny løkke laves efter indbinding af den forrige og den fyldes igen med blandet flash i forskellige taperede længder. Der vælges ofte en kontrastfarve til den bagerste sektion. Her har jeg brugt kobber og forskellige blandinger af kobber/sort/rød.

jeppe_lyngsoe8
#8: Fyld røret næsten helt til fronten med spundet flash og afslut med et par whip finish.

jeppe_lyngsoe9
#9: Påfør lidt superlim inden i conen (her en 7 mm fluo. orange) og træk den på røret. Skær røret af 1½-2 mm foran coneheadet og brænd forsigtigt en krave - sørg for at der stadig er hul igennem!

jeppe_lyngsoe10
#10: Den færdige flue trukket af nålen. Ophavsmanden til denne type flash rørflue er den unge svenske fluefisker Nicklaus Bauer.

#11: Det sidste skridt er, at påføre krogstyret til bagenden af røret. Når den tykvæggede slange presses på bagfra spreder den bucktailfibrene ud og skaber derved en masse god volume og en god baitfish form.

Affiskning

Fluen fiskes enten med lange glidende tag eller kortere mere aggressive træk med markante stop. Sørg for at huske laaange stop og pauser, hvor fluen vil svæve og dykke; det er ofte i disse situationer gedderne slår til. Krogstyret kan justeres under fiskeriet, så man opnår den ønskede profil på fluen.{jcomments on}

Lignende artikler:

© 2023 - brakvand.dk - Henrik Leth - Skytten 118 - DK-8920 Randers