Svedig med kolde fødder!

Mandag den 12. juni 2023.230612 rena desetNorge, Rena: Sidst på dagen blev det overskyet, men var stadig varmt. Det gav lidt insekter på overfladen og et par enkelte ørreder. 

Masser af sol og koldere vand

Gætter på det er et stort elforbrug til bl.a. aircondition og en deraf følgende høj el-pris, der fik vandkraftværket til at lukke mere vand gennem turbinerne.

Efter flere dagen med sydvind, er det varmere overfladevand i Storsøen blæst nord på - væk fra sluseudløbet. Resultatet er, at vandtemperaturen, samtidig med at vandet steg med omrking 25 centimeter, faldt dramatisk.

Fiskene og det kølige vand

Ørreden, stallingen og helt er koldeblodige fisk, hvilket betyder, at deres kropstemperatur er afhængig af den omgivende vandtemperatur. Når vandtemperaturen pludselig falder, påvirker det fiskenes adfærd og fysiologi på forskellige måder.

Når vandtemperaturen falder markant, kan det udløse en reaktion kendt som "kuldechok". Kuldechok opstår, når fiskens krop udsættes for en hurtig ændring i temperatur

Nogle af de reaktioner, der kan observeres hos fisk ved pludseligt faldende vandtemperatur, omfatter:

  1. Ændret adfærd: fiskene  ændre deres svømmemønster og aktivitetsniveau. 

  2. Ændret fødesøgningsadfærd: Ørreder kan ændre deres fødesøgningsadfærd og blive mindre aktive i jagten på føde. De kan blive mere tilbageholdende med at angribe byttedyr og foretrække at spare energi i køligere temperaturer.

Fiskeriet

På trods af de ugunstige forhold med stigende vand og afkølet vand. Ja, jeg frøs om fødderne, mens resten af kroppeb svedte, bød dagen alligevel på lidt flere insekter og også et par enkelte ørreder der viste interesse for insekterne på overfladen.

På en #16 F-fly blev det til et par mindre ørreder. Helt og staællinger så jeg ikke noget til.

Hjemme lidt over ti, fik jeg fødderne til opvarmning i soveposen mens jeg nød et glas rødvin.

Ps. Det var også dagen hvor der dukkede endnu flere svaler op. 

230612 rena vandstand

I løbet af natten/dagen steg vandet med cirka 25 centimeter. Det kolde vand kunne føles selv gennem neopren sok og tyk uldsok!

230612 rena grej

På turen medbringer jeg grej til både tørflue og nymfe.

Du kan læse mere om mit nymfefiskeri i Rena her: https://pontoon.brakvand.com/da/affiskning/37-nymfefiskeri

Lignende artikler:

© 2023 - brakvand.dk - Henrik Leth - Skytten 118 - DK-8920 Randers