Pontonbåds- og tørfluefiskeri i Glomma og Rena

Glomme og Rena

Min 25 års jubilæumstur til denne skønne del af Norge. Fiskede og hyggede sammen med Bjarne Fries, Ivar Thordal, Thomas Sams, Ole Jacobsen, Lars Andersen, Torben Kondrup. Det blev en uge med alt slags vejr, masser af naturoplevelser og så sandelig en del pæne fisk og et til tider intensivt fiskeri. Lidt held i uheld blev det også til. Under transport i Bjarnes bil, knækkede spidsen på min SAGE  #5 SP’er. I sådan en situation er det heldigt at fiske sammen med en af verdens absolut bedste stangbyggere. Jo, jeg kunne låne forskellige velkastende og superfightende splitcanestænger, næsten efter eget ønske.

201028_hl_orred

Rena-ørred i god kondition

Lørdag. Startede med at køre til Rena for at købe fiskekort og proviant. Søsatte om eftermiddagen og havde med det samme en ca. 50 cm stalling til at tage tørfluen. Var åbenbart kommet på elven i rette tid. Et par skyer dæmpede for sollyset og satte gang i en massiv klækning af døgnfluer.  Fangede og genudsatte  i løbet af et par herlige timer 5 pæne stallinger og en ørred.

201028_hygge_dis

Grejet er pakket ud og der hygges i lejren

Søndag. Havde aftalt, at der skulle fiskes i Rena på strækningen mellem opstemningen og Glomma – en strækning på 5 – 6 kilometer varieret vand. Fik søsat bådene i en mindre tilløbselv. Fiskeriet startede sløvt, men snart lagde Bjarne Fries ud med en ørred. Vejret var samtidig ved at slå over fra sol til skyet og regn. Igen kom der gang i klækninger og fisk som jeg kun har oplevet få gange tidligere. Havde konstant fisk at kaste til og fik ikke talt hvor mange stallinger der måtte en tur ind og vende. Noterede dog to stallinger og to ørreder på mellem 45 og 50 centimeter. Langsomt, men sikkert ændrede den blide støvregn sig til en rigtig gang heftig norsk sommerregn, som selvfølgelig også er en del af en god fisketur!

201028_thaimad

Så er der serveret. Ingen problemer med at kokkerere en god gang thaimad!

Mandag. Flot solvejr, men en drillende sydlig vind. Efter en del parlamenteren, blev vi enige om at forsøge os i Glomme, nedstrøms Rena. Fik bådene søsat opstrøms en potent fos, som endnu engang fik testet pontonbådenes sødygtighed og stabilitet. Foran havde 5 – 6 kilometer Glomma delt i flere løb af øer. Fiskeriet var med sikkerhed påvirket af, at der ikke var klækninger. Fiskede dog blindt og fangede og genudsatte et godt dusin mindre stallinger og ørreder.

201028_anderson_hjem

Lars, Thomas og Torben vender hjem til lejren efter et drev på 20 kilometer

Tirsdag. Efter en nat med i form af maser af regn, hvirvelvinde og lyn og torden der fik bilen til at skælve, kunne vi vågne op til en meget grå og våd dag. Overalt var der store vandpytter, alt var bare vådt. Derudover var vandstanden i Rena steget, hvilken medførte at kassen med øl var ”svømmet over” og at pilsnerne svømmet nedstrøms. Valgte sammen med Bjarne, at tage turen fra Hængebroen til vores lejr, ca. 18 km driv og fiskeri! Lagde ud med en rigtig flot ørred som jeg så stige til og tage fluen. Snart satte det ind med regn, men også med en klækning af mindre mørke døgnfluer som snart dækkede det meste af elvens overflade og sandelig også fik enkelte fisk til at smide forsigtigheden over bord! Satsede på ørreder tæt på bredden og placerede fluen over standpladserne og der hvor jeg i farten skimtede noget der kunne ligne ørred. Det blev til endnu en fantastisk dag! Fangede og genudsatte 12 ørreder på mellem 35 og 55 cm. Gennemsnitstørrelser ligger nok tær på de 40 centimeter på denne C&R regulerede elv. Efter 11 timer er vi godt trætte tilbage i lejren. Vandet er fortsat stigende og jeg beslutter, for en sikkerheds skyld, at tøjre Outlawen.

201028_Bjarne_Ivar_kaster

Bjarne og Ivar snakker stænger og kasteteknik!

Onsdag. Vandet er igen faldet, vel omkring 20 cm. Beslutter at fiske lokalt og slappe af med lidt fluebinding. Skal også til Rena og proviantere. Bandt lidt CDC sedgefluer sammen med Bjarne Fries og kokkerede derefter lidt thaimad. Kørte efterfølgende Bjarne, der havde en aftale med et par storfisk, opstrøms Deset hvor han søsatte pontonbåden. Eftermiddagen blev brugt til at udforske bund og strømforholdene samt det rige insekt liv i elven uden for vores camp. Sad i solen og iagttog en fouragerende ørred. Bemærkede, at ”Little Miss Rena”, ikke veg en centimeter, men kun steg til døgnfluer der kom præcis i feeding line. Ole, Thomas, Lars og Torben, havde tag den lange tur fra Hængebroen og skulle køres op til deres biler. Mit aftenfiskeri foregik opstrøms campen hvor jeg så en mega stalling to gange bryde overfladen. Sneg mig i kasteposition for at vente på muligheden…. Så en ørred fourager i en strømrende tæt under land og fik med det samme placeret den nybundne CDC flue et stykke opstrøms ørreden. Fluen blev taget og ørreden fightede og tog et par udløb inden den måtte en tur i nettet for efterfølgende at blive genudsat. Stallingen så jeg ikke mere til.

201028_bjarne_kaster

Bjarne kaster med The Noodle og silkeline

Torsdag. Vejrudsigten lyder på byger og overskyet – ikke det værste når det gælder klækninger og ringende stallinger og ørreder. Søsatte igen nedstrøms kraftværket for at fiske den nedre del Rena. Desværre var klækninger sparsomme så fiskeriet startede sløvt. Bjarne have dog lidt succes med at nymfe på kort line. Det satte ind med lidt småregn. Lidt flere forskellige insekter kom på vandet. Vi bl.a. nogle danica, hvilken naturligvis fik sat vores forventninger op…. Desværre blev det ved de få. I stedet blev der skruet gevaldigt op for ”vandhanen”, så vi efter frokost endte med at sidde i læ under broen ved Glomma i håbet om opklaring. Regnen tog imidlertid til og vi besluttede at indstille fiskeriet. Fangstmæssigt havde vi hver fanget 10 – 15 ørreder og stallinger. Også hjemme i lejren havde det været dårligt veje, men så sandelig og blæst. Da vi ankom, var Ole ved, på bedste spejdermaner, at lave en ny pavillon med en ramme af skovens materialer.

201028_bjarne_outlaw_skulder

Ingen problemer med at få pontonbådene frem til vandet!

Fredag. Efter lidt fluebinding er der afgang til den store fællestur. Igen søsætter vi ved Hængebroen. Vandstanden er efter de seneste dage med en stor mængde regn steget omkring 50 centimeter. Ser med det samme ringende fisk og lægger da også ud med en 40 centimers ørred i første kast. Får kort tid efter øje på 4-5 stallinger og to ørreder. Planen er at snige mig forsigtigt ind på fiskene for at tage en ad gangen. Ligger helt inde ved bredden og fire mig forsigtigt i kastehold. Lige da jeg skal til præsenterer fluen for den første ørred, sætter det ind med frisk opstrøms vind, der omgående får fiskene til at indstille overfladeaktiviten. Venter, men vinden fortsætter med at drille. Vælger at flyde med strømme og kaste fluen over standpladser og til eventuelt ringende fisk. Mødes med Bjarne, Thomas og Torben på aftalte plads. Varme nudler og suppe gør godt! Fanger i løbet af dagen 8 ørreder, en helt og en enkelt stalling. Det er sidste dag. Lørdag skal der pakkes og siges farvel til Bjarne, der vælger at blive i området en uges tid mere. Whiskye, rødvin bliver indtaget til god snak omkring bålet. Endnu en vellykket uge 28 tur afsluttes på værdig vis.

201028_dognfluer_klaekning

Massiv klækning af døgnfluer gav os til tider et fremragende fiskeri.

201028_fluebinding_bil

Der er gjort klar til lidt fluebinding i bilen. 

201028_frokaotklar_rena

Frokost ved Rena. Der serveres noodler!

201028_helt_splitcane_hl

Helt på tørflue i et roligt parti af Rena.

201028_holdet

Uge 28 holdet. Fra venstre: Lars Andersen, Torben Kondrup, Henrik Leth, Ole Jacobsen, Thomas Sams, Ivar Thordal og Bjarne Fries.

201028_hygge_bord

Ole, Lars og Torben hygger ved campingbordet. 

201028_hygge_dis

Dis over Rena gav satte i perioder gang i klækningerne. 

201028_lejren

Vi oplevede et varieret vejr. Sol blev afløst af regn. Værst var vinden når den drillede. 

201028_ole_orred

Ole Jacobsen med Rena ørred.

201028_orred_hl

Velnæret Renaørred inden genudsætningen. 

201028_the_noodle

En knækket stangspids på Sage'en gav mig mulighed for at fiske splitcane. Bestemt en god oplevelse!

201028_thoimas_stalling

Thomas med stalling fanget på CDC sedge. 

201028_torben_orred

Torben med ørred var tilfreds med sin nye Anderson pontonbåd, der blev grundigt testet på turen.

{jcomments on}

 

Lignende artikler:

© 2023 - brakvand.dk - Henrik Leth - Skytten 118 - DK-8920 Randers