danlendeitjanoessv

0
0
0
s2sdefault

Lørdag den 21. juli 2018.  180721 svinehegn

Det er ikke et hegn der er brug for, men derimod oplysning og kontrol med potentielle spredere af afrikansk svinepest. Risikoen for smitte kommer fra danske jægere på jagt i polen, østarbejdere der medbringer fødevare og ikke mindst den omfattende transport af svin til opfedning og slagtning, som hver dag passere grænsen.  

Der er afsat 80 millioner gode skattekroner til at bygge et hegn på grænsen mellem Danmark og Tyskland. Formålet er at undgå en Der er indvandring af vildsvin, som man frygter vil kunne bringe den afrikanske svinepest til Danmark. 

Udover at hegnet ikke vil virke, idet vildsvinene både kan hoppe højt, svømme langt og finde eller selv lave åbninger i hegnet, kommer smitterisikoen fra helt andre kilder. Fx udgør de mange svinetransporter på tværs af grænsen og importen af kød fra områder, hvor der er konstateret svinepest, en oplagt risiko. En anden, ikke særlig belyst risiko for smitte, er utvivlsomt den uautoriserede import af landbrugsprodukter fra de tusindvis af østarbejdere, der medbringer madvarer m.v. fra hjemlandet og dets landbrug. Netop østarbejderne, der ofte er beskæftiget med svinepasning, og i deres hjemlande har tæt kontakt til udsatte besætninger, risikerer uforvarende at sprede smitten. 

Regeringen, desværre suppleret af Socialdemokratiet, demonstrerer med vedtagelsen om at bruge 80 millioner til et svinehegn, at det hele handler om symbolpolitik.

Hegnet vil holde nogle af de dyr tilbage, som krydser området – men langtfra alle. Det er således – ikke et symbolsk, men et reelt spild af 80 millioner skattekroner, som kunne være brugt langt bedre.

Pengene kunne for eksempel bruges på en informationskampagne til østarbejderne: For hvis Danmark rammes af svinepest, vil deres arbejdspladser i Danmark også blive påvirket.

Pengene kunne endvidere bruges til at støtte en økologisk og miljørigtig produktion af medicinfri laks i lukkede systemer på land. Bakket op af en uvildig og videnskabelig redegørelse for, i hvilket omfang de planlagte havbrug vil forurene de danske farvande.