Opdateres: Nordic Waste - de mange spørgsmål og de få svar!

Lørdag den 24. december 2023.231224 nordic wate allingeåenNordic Waste: Der arbejdes for at overdække Allingeåen og mindske yderligere forurening. Denne løsning er nu opgivet. I stedet arbejdes der med rørlægning og en pumpeløsning. I min optik er der tale om en selvforskyldt miljøkatastrofe som skal undersøges til bunds!

Har Nordic Waste efterlevet miljøgodkendelsen?

Hvor forurenet er den jord og de store mængder såkaldt microfiller der er læsset af hos Nordic Waste? Er det korrekt og miljømæssigt ansvarligt når det blev påstået at microfilleren skulle benyttes som et beskyttende dige og som underlag? Og er mængden og sammensætningen af det forurenede jord i overensstemmelse det godkendte? 

Vil der blive foretaget undersøgelser der kan afklare om der skal rejses tiltale og ertsatningssag mod Nordic Waste. Spørgsmålet er relevant og vil helt sikkert blive aktualliseret efterhånden som regningerne indløber til Randers Kommune og omfanget af katastrofen bliver klarlagt.

Miljøgodkendelserne, herunder den faglige vurdering af geologien

Forvaltningens svar på spørgsmål stillet den 20. februar 2023: 

Spørgsmål Udover lerlagets tykkelse, er der i miljøgodkendelsen foretaget en geologisk risiko vurdering med henblik på jordskred?
Svar: Ud fra de højdekurver, der er tilgængelige i cb-kort, er der ikke umiddelbart en risiko for at et jordskred vil ”løbe” i retning af Ølst by. Det er forvaltningens vurdering at risikoen for jordskred er meget beskeden og dertil kommer, at der er betydelige ”urørte” områder mellem Nordic Waste lokaliteten og Ølst by.

Hvad bygger forvaltningens vurdering på? Eksterne rådgivere/miljøministreriet? 

Området har tidlige være klassificeret som ustabilt. Bl.a. blev færdsel frarådet. 

Tilsynet 

Opstod der på noget tidspunkt bekymringer over den store mængde forurenet jord der blev læsset af oven på lerbakkerne, mens kun få procent renset jord forlod Nordic Waste? 

Hvor forurenet er NW grunden

Fra flere sider er det oplyst at der blev påført langt større mængder stærkt foruret jord, bl.a. olieslam fra Norge, og kviksølvholdigt jord. Flere chaufføre har oplyst, at pladsen var et stort rod og at der ikke var system for aflæsning af forskellige typer forurenet jord.

Mon ikke det kunne være være en god ide at få hele området grundigt undersøgt og analyseret for tungmetaller og giftstoffer? 

Skade på Allingåen, Grund Fjord og Randers Fjord

Ingen ved hvor stor skade forureningen har forårsaget opå miljøe og fauna i Allingeåen. Ligeledes er det ikke undersøgt i hvor stor grad Nordic Waste har påvirket miljøet i Grund Fjord og Randers Fjord. Har fisk og eksempelvis krebsene i Allingeåen, som mange fanger og spiser, et højt og sundhedsfarligt indhold af tungmetaller?

Påvirkning af nærmiljøet 

I perioder har der været en masse af det "hvide" microfiller pulver i luften. Lokale har oplyst at biler, drivhuse, træer og buske i peridoe har været dækket af "det hvide støv". Hvad indeholder støvet og er det sundhedsfarligt? 

Forsikring og økonomi 

Bliver regningen for rensning af grunden, genetablering af Aarhusvejen, genetableringen af Allingeåen, miljøundersøgelser og måske helbredsundersøgelser, dækket af forsikringen eller af den velhavende ejerkreds, eller vil det blive skatteborgerne i Randers der står tilbage med regningen...

Selvfølgelig hander det i første omgang om at bekæmpe forureningen, men snart skal regningen betales!

Læs også: 

Nordic Waste: Ubesvarede spørgsmål og hvad med regningen?

Jordskred, forurening og politianmeldelse!

Lignende artikler:

© 2023 - brakvand.dk - Henrik Leth - Skytten 118 - DK-8920 Randers