Nordic Waste: Det hvide bjerg - sundhed og miljø!

Tirsdag den 26. december 2023.231226 nordic waste beredskabLige før end Nordic Waste "trak stikket" og overlod det videre arbejde med at mindste forureningen til Randers Kommune, bekræftede direktør Lene Lange at den hvide mikrofiller indeholdt flyveaske. Hvor meget fik vi dog ikke svar på.

Bekymring for forurening med flyveaske og filler - en trussel mod vores sundhed og miljø 

Vi blev så sendt væk fra Nordic Waste af folkene fra Beredskab og Sikkerhed. Støvet fra det Hvide mikrofiller kræver nu åndedrætsværn for mandskabet hvilken er i overensstemmelse med i det obligatoriske sikkerhedsdatablad fra Aalborg Portland:

“Undgå indånding af pulver. (P261)”
“Bær beskyttelseshandsker/beskyttelsestøj/
øjenbeskyttelse/ansigtsbeskyttelse. (P280)”

Inden jordskreds skandalen lå “filleren” som hvide bjerge på Nordic Waste. På tørre dage med god vind kunne vi se støvskyerne fra “bjerget”

Vi er flere der er bekymret!  Det drejer sig om forureningen forårsaget af flyveaske og filler, der på åbne lastvogne, og i store mængder blev kørt fra Aalborg Portland til Nordic Waste.

Hvid mikrofiller, der også indeholder flyveaske, kan udgøre en alvorlig trussel mod både sundhed, miljø.  Dette er en problematik, som kræver øjeblikkelig opmærksomhed og handling fra såvel myndigheder som befolkningen.

For det første udgør sundhedsrisikoen ved indånding af partikler fra flyveaske og filler en velkendt fare. Disse partikler, der ofte indeholder farlige stoffer som tungmetaller og kemikalier, kan forårsage luftvejslidelser, hjerte-kar-sygdomme og andre alvorlige sundhedsproblemer. 

Derudover påvirker forureningen med flyveaske og filler vores miljø på flere niveauer. Jordkvaliteten forringes, hvilket har negativ indvirkning på afgrøder og den naturlige flora og fauna. Vandløb og søer kan blive forurenede, hvilket truer både drikkevandsforsyningen og vandøkosystemerne. 

Denne form for forurening har en dominoeffekt, der kan destabilisere økosystemer og true biodiversiteten.

Endnu mere bekymrende er vi for udbredelsen af de miljøfremmede stoffer, der følger med flyveasken og filler. Disse stoffer kan brede sig over store områder og have langsigtede konsekvenser for luftkvaliteten og økosystemerne. De miljøfremmdede stoffer kan akkumuleres i fødekæden og ende i de fødevarer, vi indtager, hvilket yderligere forstærker risikoen for sundhedsproblemer.

Det er på høje tid, at myndighederne træffer effektive foranstaltninger for også at begrænse og kontrollere denne form for forurening. 

231226 nordic waste hvide bjerg

I et svart ti byrådsmedlem Anker Boje den 18. august 2023 skriver forvaltningen om anvendelse af Micro-filler:

- Såfremt Micro-filler indbygges under bygninger og betondæk vurderes det, at der ikke er risiko for nedsivning og udvaskning af forurenende stoffer fra materialet. Og Micro-filler kan derfor indbygges her i maksimalt 10 meters dybde 

- Micro-filler på øvrige arealer må kun indbygges hvis, at micro- filler kapsles inde, således der ikke sker infiltration af regnvand. Dette bør sikres ved omfangsdræn som indgår i virksomhedens vandhåndtering.

- Virksomheden skal foretage løbende kontrol og vedligeholdelse til sikring mod utætheder i betondækket. Oplysninger om dette punkt skal dokumenteres i virksomhedens egenkontrol.

 - Forvaltningen har ikke udtaget prøver af ”det hvide bjerg”. 

PFAS ?

Der kan være PFAS-stoffer (per- og polyfluoralkylstoffer) i flyveaske. PFAS er en gruppe kemikalier, der er kendt for deres vand- og fedtafvisende egenskaber, og de har været anvendt i en række industrielle og forbrugerprodukter. Disse stoffer kan også findes i visse former for affald, herunder flyveaske.

Flyveaske opstår som et biprodukt ved forbrænding af fossile brændstoffer i kraftværker, affaldsforbrændingsanlæg og andre industrianlæg. Hvis der er blevet brugt materialer, der indeholder PFAS, i processen, kan disse kemikalier overføres til flyveaske. Da PFAS-stoffer er kendt for deres holdbarhed og modstandsdygtighed over for nedbrydning, kan de udgøre en bekymring for miljøet, når de findes i affaldsprodukter som flyveaske.

Læs også: 

What a Waste - billeder og forklarende tekster af Steen Ulnits

Opdateres: Nordic Waste - de mange spørgsmål og de få svar!

Nordic Waste: Ubesvarede spørgsmål og hvad med regningen?

Jordskred, forurening og politianmeldelse!

 

Lignende artikler:

© 2023 - brakvand.dk - Henrik Leth - Skytten 118 - DK-8920 Randers