Landbruget afspore debatten!

Tirsdag den 31.oktober 2023. 231031 stiig markagerStiig Markager er professor og en af Danmarks førende eksperter i kvælstofudledning fra landbruget. I 2019 blev han sagsøgt af Bæredygtigt Landbrug for ærekrænkelse, fordi han sagde kvælstofudledningen fra landbruget var stigende. Markager blev frifundet i retten, og dommen blev stadfæstet i landsretten.

Igen, igen: Landbruget undsiger eksperterne - Det er de andres skyld!

I de seneste år har landbruget ofte været i mediernes søgelys på grund af dets påvirkning af miljøet og klimaet. Eksperter har advaret om behovet for at reducere landbrugets miljømæssige fodaftryk og omstille det til mere bæredygtige praksisser. Imidlertid er der en tendens til, at stærke kræfter i landbrugssektoren afviser disse advarsler og peger fingre i alle retninger, undskyldende sig selv og skylden for deres udfordringer på andre.

Det er let at finde syndebukke. Nogle gange bliver det kommunerne, der står i skudlinjen, fordi de forsøger at håndhæve miljøregler. Andre gange er det vejrforholdene, der bliver beskyldt, selvom landbruget altid har været afhængigt af sol og regn. 

Markager, svenskerne, socialdemokraterne, polakkerne og tyskerne får også skylden, som om de havde en konspiratorisk plan for at skade dansk landbrug. Dette er en absurd påstand, der ikke har noget hold i virkeligheden.

I stedet for at pege fingre, bør landbruget og dets interessenter arbejde sammen med eksperter og myndigheder for at finde løsninger på de udfordringer, sektoren står overfor. Det er vigtigt at anerkende, at landbruget har en negativ indvirkning på miljøet og klimaet og tage ansvar for at reducere denne indvirkning.

Vi skal huske, at et bæredygtigt landbrug ikke kun gavner miljøet, men også landmændene selv på lang sigt. At undsige eksperterne og pege fingre på andre hjælper ikke sektoren med at trives i en verden, der bliver stadig mere opmærksom på miljømæssige udfordringer. 

Det er på tide at tage ansvar og arbejde sammen for at skabe en bæredygtig fremtid for dansk landbrug og vores fælles miljø.

Læs også: 

Udledningerne til Randers Fjord

Fokus på kvælstof og iltsvind

Lignende artikler:

© 2023 - brakvand.dk - Henrik Leth - Skytten 118 - DK-8920 Randers