Stednavne - Hobro

Mariager Fjord stednavne1Kendte og skattede fiskepladser.

Stednavne - Midtfjorden

Mariager Fjord stednavne2Mange fiskepladser og dybt vand!

Stednavne - Hadsund

Mariager Fjord stednavne3Pladser omkring Hadsund

Stednavne - yderfjorden

Mariager Fjord stednavne4Spændende område.

Rundtur omkring fjorden!

Fredag den 7. april 2023. 230408 mariager allan midtgaardMariager Fjord: Allan Midtgaard fisker på sydsiden af fjorden på en langfredag med frisk østenvind, masser af sol og få fisk!

På nord og sydsiden

Efter bilbranden kniber det med at sove og også med koncentrationen og hukommmelsen. Håber at Bornholmerturen i næste uge og en afklaring med forsikringen, vil give lidt ro og andre tanker...

Skulle egentligt have fisket med Allan fra min Anderson Guidebåd, men uden bil, pumpe og motor er det foreløbig udelukket. 

Valgte i stedet at finde nogle gamle waders, der forlængst var kasseret og som var tiltænkt deres sidste tid ti fiskeri i åen hvor der sjælden vades - oftest kun når der skal landes en fisk. 

Fiskede to pladser på sydsiden og en plads på nordsiden, ved Vive. 

Fangst og fiskemæssigt blev det mager omgang. Havde et forsigtigt hug, så en fisk i overfladen og havde en lille blank ørred kortvarigt i nettet. 

Den blanke ørred var næppe 30 centimeter og burde hvis der var trukket ud i fjorden sidste år i april være mindst 10 centimeter længere. Forklaringen er nok, at ørreden er smoltificeret i efteråret og har opholdt sig i fjorden gennem vinteren.

Lidt mere om smolt

Smoltudtrækket hos ørreder om foråret er en naturlig proces, hvor ørreder der er blevet født og opvokset i å og bæk, migrerer ud i fjorden og  havet for at vokse op og modnes til voksne fisk. Smoltudtrækket er normalt koncentreret om foråret, når vandet er koldt og mængden af dagslys øges, hvilket får fiskenes hormonsystemer til at udløse den nødvendige adfærdsændring for at begynde deres rejse ud til havet.

Under smoltudtrækket begynder ørrederne at vandre nedstrøms fra de mindre vandløb, hvor de blev født. I nogle tilfælde kan ørrederne svømme mange kilometer, inden de når frem til havet. Ørrederne skifter også farve under smoltudtrækket fra deres karakteristiske mørkegrønne farve til en mere sølvfarvet farve, hvilket hjælper dem med at camouflere sig i det åbne hav.

Smoltudtrækket kan vare i flere uger eller endda måneder, afhængigt af størrelsen på vandløbene.

230408 mariager grej

Let grej til en dag i vadestøvler

230408 mariager vive

Området omkring den lille Vive Bæk.

230408 mariager trout

Ørreden var smuk og blank men næppe over 30 centimeter og er sikkert vandret ud i fjorden som efterårssmolt.

Lignende artikler:

© 2023 - brakvand.dk - Henrik Leth - Skytten 118 - DK-8920 Randers